tiistai 29. kesäkuuta 2010

Alkaa jo korianterikin kukkia...

Aika hienoa nuppua tekee, vaikka korianteria olen jo useamman kerran tässä käyttänytkin, se vaan on riittoisa. Vaikka siemenpussissa mainittiin että kesän aikana kahteen kertaan pitäisi kylvää että sato on riittoisa. Noh, Bunkkerin partsilla on toki aurinkoisena päivänä lämmintä kuin tropiikissa, ei tässä ole lainkaan tarvis lähteä merta edemmäksi kalaan, ei muuta kuin kukkaruukut lattialle ja tropiikin puutarhabileisiin. Ja gin toniceja sitten tarvittava määrä. Sekä alle että päälle. Tietenkin. Mutta tässä korianterinkukkaa kuvaan. Joo melkoinen puhuri kävi eikä ne käskemällä lopu, ja kinofilmauslaitteeni fokuskin harhailee ties ja missä...


Ja toinen otos samasta kukkaisryppäästä!



Kolmas kuvatus...



Tässä purkissa on sitä Lidlin basilikaa sitten, kuten tarkkasilmäisimmät voivat astiaan asetetusta lipusta havaita.  Vaan kuinkas sitten kävikään, ainoastaan pikkuruinen osa pussin siemenistä oli basilikaa, eli merkkilipun vieressä on yksi vaivainen basilika, loppu onkin sitten silopersijaa. Komeeta eikö totta! Ja aivan hemmetin hyvää! 



Aika kolkko meininki sen sijaan on astiassa jonne timjamin taimet laitoin. Karua karua.... mutta....


...zoomaamme tarkkaan, eikä tarvitse edes mediapeliin, uskomuksiin saati stimulansseihin turvautua, havaitsemme iloksemme että salvia, tuo mitä mainioin kesän yrtti, alkaa reippaasti, jämäkästi ja suorastaan tomerasti sieltä nousemaan! Molemmat zoomaukset ovat juuri kahden ylläolevan timjamipuskan välistä!



Tässä taas terhakkaasti tilli nousee ja tekee aurinkoverhoa basilikalle oikealla. Myös etualalla sipuli on terhakkaana!

Ämpäripottuja en malttanut vielä kokea, jos vaikka sitten jahka kesälomille tästä joskus pääsee. Mutta viljelijälle ei lomittajaa varmaankaan suoda, ei kun koko kesä menee huolehtiessa jälleen. Toista se on tehtaiden tai toimistoiden ihmisillä, ei muuta kuin sorvi kiinni, hanskat lattialle ja lyijykynä pöytälaatikkoon ja lomalaitumille. Ei se ole helppoo meitin tämmösten ihmisten.


Eikä sitten vähimpänä vaikka viimeisenä, silmäniloa ihanalle naiselle... sitten kesäloman aikaan se jo kukkii ja köynnöstää koko ritilän :)

torstai 24. kesäkuuta 2010

Peruna kukkii jo

Olipas hieno yllätys tuo perunan kukinta, pikkiriikkinen kukka valtavassa varressa. Huomenna on pakko tutkia onko sato niin runsas kuin villeimmissä kuvitelmissani oletin.


tiistai 22. kesäkuuta 2010

Potut pottuina!

Niin on perunat kuulkaa kukassa, että... eiköhän mennä tuon kaiteen yli niin että heilahtaa?!?


Ja kuten arvatakin saattoi, kevään saattohoito Lipposen horinoiden lukuhetkien myötä on vaan vahvistanut korianteria ja Lidl Moneymaker brändin tomaattia. Ovat suopeita mutta kovakorvaisia näemmä. Taivaan kiitos. Ei, en ole parvekkeen, enkä muunkaan huoneen ovea poistanut, sille ei ole vielä ollut tilausta vaikka joku populisti niin tekikin. Voin lyödä vetoa että siinä konttorissa ei kasva kuin home. Korvissa. Mot.



Etualan tilli oli vallan mainiota ja maukasta! Äsken sitä käytin sen verran mitä Rymättylän uudet potut vaativat, eli pienen kourallisen. Ja sen pottuarmadan kylkeen merilohen filettä paistoin voissa, päälle tein sitten kastikkeeksi, jälleen kerran Marco Pierre Whiten Hells Kitchen reseptillä laadittu pikku soosi, joka oli aivan fantastinen. Kuinkas muuten. Takarivin taavina oleskeleva basilika on jo hieman herännyt, yöpakkaset tai kylmyydet ei tee sille lainkaan hyvää. Kuten ei minullekaan. Olen aamuisin keltaisissa sadehousuissani kuin kananpoika jolla jalat on ryppyiset ja keltaiset. Onneksi siihen auttaa kun korvaluureihin laittaa aina suuremmalla ja suuremmalla volyymilla Rammsteinia...


Ja mieli kuin vi... siis mielikuvitus kunniaan, seuraavassa kuvassa ON toki timjamia, mun suosikkia kahden jämän verran... mutta kun pinnistät silmäsi, suljet ne ja annat ajatuksen virrata niin näet siinä niiden kahden kituvan keskellä runsaat oreganopuskat ja niiden ulkopuolella salviat kukoistamassa. Aivan tajuttoman fantastista jos vaan tajuaa näitäkin asioita. 




Uusia kuvia, ja hieman muutakin uutta...

Oli perin harmillista, suorastaan kenkkua kun tänään aamulla ottamani kinofilmit olivat sitten ihan suttuisia ja nuhruisia, poistin ne julkaisematta mitään. Mutta nyt ihana Tuula siellä varpailleen, lisää oreganoa on laitettu tänään alulle, kuten myös salviaa. Aijai salviaa, tuota ei porsas, enkä minäkään sen sijaan toimeen tule. Etkä sinäkään. Ja lopuksi muttei vähäisimpänä, vesikrassia. Siinä oiva garnish kaikkiin pikku aterioihin. Juu, kuvaa tulee jahka saan kameralaitteistot viritettyä, tiedän että olette malttamattomia mutta... pienen hetken suonette.



              
                            Tuulalleni tässä kaunista kukkaa. Kyllä siitä tulee kaunis. Sitten joskus :-)

perjantai 11. kesäkuuta 2010

Puoluepäivät Lahdessa, länsirintamalta sen sijaan ei juurikaan mitään uutta.

Näin kun eletään taas jännittäviä aikoja, kenestä sitten se seuraava pääministeri valtakuntaan tulee niin saa tässä ihan varpaisillaan olla. Toki -nen pääte on niin tulevalla puheenjohtajalla kuin puoluesihteerillä, sellainen etiäinen tässä nyt on. Niin, ämpäriperunatkin rehottaa niin muodoin mallikkaasti, eikä tillilläkään huonosti mene. Potilaista uunituoreet kymppikuvat tässä.


Jo kuolleeksi olettamani tilli voimakkaasti puskee esiin. Olen lähes suunniltani ilosta. 

                                      

Ja persilja, tuo silosellainen... siis tuon oikeanpuoleisen astian piti olla myös basilikaa, niin Lidlin pussin kyljessä luki. Lukee vieläkin, mutta kyllä se niin paljon persiljalta näyttää ettei paremmasta väliä. Onko tässä nyt reklamaation paikka jälleen kerran? Ei sillä etteikö persilja menisi, menee taatusti, sitäkään ei koskaan liikaa ole. 

                                       

Ja sitten siihen basilikaan, alkavat pikku hiljaa jo muistuttamaan basilikaa. Miltei voin jo maistaa suussani tulevat pestot jne. Noita tuollaisia puskia on täällä plantaasilla siis lukuisia! Eikä ole liian myöhäistä vieläkään laittaa niitä lisää - siis jahka saan parvekkeelle hyllyn tai pari lisää. 

                                       

Tässä muuten oregano, en ole tainnut niitä tuoda esiin pieneen aikaan kun niin olemattomia ovat olleet. Mutta tuossa nurkassa sulassa sovussa silopersiljan kanssa. Pitäisi olla tuotakin ihan vaan reilumminkin. En tiedä miksen ole siihen sitten enempää satsannut. 

                                       

Korianteri ja tomaatti vallan hurjaksi on heittäytynyt, rehottaa vaan kuin rikkaruoho. Aivan fantastista!


                                      

                                      

maanantai 7. kesäkuuta 2010

Trallallaa... ei vielä sentään uusia taatusti kotimaisia pottuja...

On perin oudoksuttavaa ja suorastaan paheksuttavaa että ainakin täällä Lounais-Suomessa paikalliset kauppiaat ovat ottaneet valikoimiinsa ruotsalaisia uusia "perunoita". Juuri niitä joista tulee vetisiä ja mauttomia palleroita. Ja vielä enemmän esittäisin kritiikkiä niitä tahoja kohtaan jotka niitä ostavat. En tässä ala selittämään, tein pari viikkoa sitten virheen ja ostin itse niitä knaftin 8 euron kilohintaan. Huonoja olivat enkä toiste osta. Ihana tyttöystäväni oli miltei murtunut niitä syödessään, jouduin... no joutuminen on väärä sana. Pahoittelen etten ole intiaanitukkaisen kolumnistin veroinen sanansäilän heiluttaja, mutta antauduin sitten runsaisiin lohdutuksen tekoihin perin järkyttyneen tyttöystäväni vuoksi. Lupasin myös ettei enää milloinkaan ruotsalaisia uusia perunoita - sisäistin  katseella samaan kategoriaan niin norjalaiset kuin unkarilaisetkin, italialaisten perunoiden irvikuvista puhumattakaan. Luojan kiitos Rymättylässä on aloitettu toimenpiteet joilla isänmaallisten suomalaisten Juhannuspöytään uutta pottua piisaa. Nooh, oma panokseni aiheeseen lienee tässä:


Aivan hurjasti tässä kasvaneet, kuten muutkin. Kuvassa oikealla pitäisi olla jotain köynnösronttia pelkäksi silmäniloksi... ei vaan näy ei kuulu. Sapettaa moinen.


Korianteri alkaa rehvastella, oikein hieno homma, suorastaan erittäin hieno homma. Sille on toki menekkiä.



Kuvassa vasemmassa parvekelaatikossa tilli, oikeassa Smarketin siemenen basilika. Nämä on näitä... siis ai bergl... tilli sentään näyttää kasvavan, tuo basilisko vaan odottaa parempia aikoja. Olen aika lailla pettynyt niihin sillä tässä vaiheessa viime vuotta en tainnut vielä murehtia mistään kun ei ollut blogiakaan...



Lidlin Moneymaker lajikkeinen tomaatti se vaan rehottaa - ulkona. Sisällä ruukussa oleva nuokkuu kuin valtion virkamies ennen aamuteetä... mitähän markkeeraa kun varret ovat aivan punaiset ???


Tässä taas vasemmalla silopersilja, taisi olla Lidlin siemenestä, kuten oikealla oleva basilikakin, sekin Lidlin pussista. Näemmä k.o. Liiterin pussi taka-alalla. On muuten aika närkästyttävää että juurikin tämä persilja tykkää asustella ihanan tyttöystäväni, toki kovin siitepölyn peittämällä patiolla ennemmin kuin minun huolehtivissa käsissä. Siinä vaan on se taika että mä en uskalla päästää noitakaan janokuoleman partaalle.

perjantai 4. kesäkuuta 2010

Aurinko tekee tehtävänsä

Ainakin näyttäisi siltä kun perunanvarsia katselee, kasvaa kasvaa... noinkohan Juhannuspotut ämpäreistä nousee?!?

Korianteri nousi terhakkaasti ylös vietettyään hetken suruaikaa, kyllä nyt kelpaa kylpeä auringon kilossa. Juhlistavat hienosti kaiken viljelijäväen etujen ajajien puheenjohtajavaaleja antaen voimakkaan ja väkevän tuen ja kannatuksen Paavolle.



Eikä nuo Lidlin tomaatit, lajikkeeltaan Moneymaker ole lainkaan huonosti kasvaneet, lisää nyt vaan aurinkoa ja vettä niin perin runsas sato on ainakin odotusarvoltaan korkealla.



Basilika vaan on vieläkin tuhottoman pientä, se taisi viime vuonnakin tehdä tätä samaa. Sitten kunnon lämpötiloissa kasvaa runsaasti. Uhittelivat säätiedotuksissa hallaa, pitää basilikat nostaa taas yöksi sisään etteivät tyystin kuole. Se olisi paha takaisku kertakaikkiaan.

Tillin luulin nyykähtäneen, mitä vielä, taidan siitä saada ämpäripotuille kaverit ja varmasti myös toast skagenien päälle kesän juhlissa sitä tulee laitettua!



Timjami perkule vaan jaksaa olla kitukasvuista, ei taatusti johdu valon eikä veden puutteesta. Sama juttu toisn purkin kanssa, sekä oreganojen. Ei voi tajuta.