torstai 29. maaliskuuta 2012

Hyvää kasvua Päästäisen alla

En vielä ole päässyt ihan rairuohon kasvuihin viljelmissäni mutta hyvin näyttää ihan näinensäkin puskevan pintaan. Demarien eduskuntavaalilupauksia olen kasveille lukenut sekä Kataisen puheita, näyttää lannoittavan mitä mainioimmin. Viikko vielä aikaa ja uskoisin näiden purkkien olevat täynnänsä toinen toistaan herkullisempaa yrttiä :-)

Tässäpä nousee terhakkaasti lehtikorianteri

Timjami tuivertaa



Rakuuna lähes ratsailla...


Tuuheahko basilikametsikkö


En voi olla kertomatta, tuossa iltana eräänä sitten oli huikopalalle tarvetta, en viitsinyt iän ikuisia uunivoileipiä lähteä tekemään vaan päädyin ratkaisuun jossa paahdoin leivät pannulla oliiviöljytilkan ja valkosipulin kera kevyelti, tein rouillen Sonja Leen reseptiikalla, pannulla vielä sitten tiikerikatkaravun pyrstöjä tekeytin cayennen ja sitruunanmehun kanssa. Kasasin leiville näitä edellämainittuja, tomaattia ja kurkkua, kansi päälle ja kolmioleiviksi. Perkules kun tulikin hyviä. Mutta takaraivoon jäi ajatus keväisestä boullabaissesta. Sitä pitää tekemän jahka tänne seuraavan kerran vieraskatras saapuupi. No päästäisenähän tulee kriittinen mutta sitäkin nälkäisempi seurue tuota pääsiäismenua napostelemaan, noinkohan kelpaa. Pääsiäisen menu on seuraava;

Mamin perunasalaattia

*

Karitsan viulu 
Punaviinikastike
Valkosipulikermaperunat

*

Pashaa ja kulitsaa

Vaatimatonta mutten valita. Niin, tässä tuokiokuvaa noista tekemistäni herkullisista kolmioleivistä. Tiedä sitten, jossain välissä pitäisi varmaan ihan oikea kamera hankkia jostain niin saisi kunnon kuviakin. Kinofilmin aika lienee auttamatta ohitse.


torstai 22. maaliskuuta 2012

Wallingate

Hyvänen aika, televiisorista tulee A-Studio, pöydän toisella puolella meidän Mari ja persujen Oinonen, toisella puolella Ike Kanerva ja joku rkp:n old bag. Puolueet laidasta laitaan ovat tuominneet puolustusministeri Wallinin toimet ja koplaukset, selittelyn ja suoranaisen valehtelun eduskunnalle, silti äänestävät kuin mitkäkin. Ike tuossa jo toi julki hyväveli järjestelmän, siihen ei toimittajaa myöden kukaan puutu. Silti suurin kupla tässä on se että Ike,  entinen ulkoministeri joka sai Vanhasen hallituksessa ollessaan kenkää siitä että valehteli lähetelleensä riettaita viestejä Tuksulle, puolustaa nyt Wallinia joka on tehnyt kertaluokkaa suuremman munauksen eli valehdellut eduskunnalle. Ja nyt tämä kenkää saanut, selkeästi Kataisen juoksupoikana nyt toimiva Turun lahja maailmalle puolustaa tätä toimintaa. Ihmettelen vaan miksei toimittaja, tämä likasankojournalisti, ota tätä ulottuvuutta esiin. Ihan hävyttömästi hän tätä tekee, häpeisi jos hävetä osaa. Kyllä on äijällä otsaa, itse en hänelle enää tervehdi. Huoraamisellakin rajansa. Hyi helvetti.

Ja tämä viimeinen kommentti että Varsinais-Suomessa on varuskuntia lakkautettu eikä yhtään ole puolustustahto lakannut, voi hyvänen Tuksu sentään. Kai se on helppo täällä sanoa kun historiallisesti on itäraja ollut täynnä varuskuntia ja puolustuksellisesti valmiit joukot lähellä rajaa.

Voiko kauppakamarinulikoiden ikuisesta juoksupojasta muuta odottaa?

Näkyy jälleen kerran missä se moraali oikeasti on, seteliselkärankaiset bemaridemarit, vassarit, cityvihreät ja tietenkin kokkarit huojuvat rahan voimalla ihan mihin suuntaan vaan, ihan pääministeriä myöden. Keskusta pitää pintansa tässäkin asiassa, kuten Vanhasen hallituksessa ollessaan, moraali on korkealla eikä tahraa tule kilpeen. Tämä asia vielä kiteytyy ensin kuntavaaleissa ja sen jälkeen eduskuntavaaleissa jossa Keskusta ottaa veret seisauttavan vaalivoiton meidän Paavon johdolla. 

keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Basilika rehottaa

Lähestulkoon. Viime lauantaina (17.3.) laitettu astiaan, tyveen kananpaskaa reilusti ja hyvänen päivää, sieltä se jo terhakkaasti puskee läpi niin että korvissa kohisee. Hyvänen päivää, tässähän jää vesikrassit pääsiäisruohon ominaisuudessa jalkoihin ja mitä luultavimmin koko 60 neliön ala saattaa olla basilikan vallassa. Ennakko-odotukset ja tunnelmat ainakin puoltaa tätä olettamusta. 


Huomattavaa kasvua.


Ehtoopuhteeksi väänsin sitten pikku pasta carbonarat, tuo pastan, pekonin, munien ja pecorinon rietas liitto. Aivan fantastisen hyvää yksinkertaisuudessaan. Kyllä kiitos, otan vielä toisenkin lautasellisen.


perjantai 16. maaliskuuta 2012

Pääsiäinen pian ovella -.oletko valmis

Minä olen. Ainakin olettaisin niin. Kaikin tavoin. Rairuohoa en aio kasvamaan laittaa, yrttejä kylläkin. Viikolla saapui Isoäidin Kasvien pakkaus joka sisälsi aika kattavan valikoiman yrttiä ja vihannesta tulevan kauden koitoksiin. Tilauksessa oli siis tuotteet niin tänne bunkkerille kuin sitten pellollekin. Sinne tosin vain muutamaa eri lajiketta sipulia, pitää se etäasia harkita vielä tarkkaan. Siellähän on tulossa tänä kesänä sitten karhunvatukkaa ja viinimarjaa nyt ainakin. Ne taimet laitoin jo viime keväänä kasvamaan. Kuitenkin tänään tai tänä viikonloppuna olisi tarkoitus Formula 1 bensiininkatkuisen thrilleriksi nousevan huuman lomassa, laittaa ei pääsiäisruohoa vaan yrtit tulemaan. Tänä kesänä satsaan viime vuonna matosten yms vainolaisten vuoksi heikompaan satoon tulleiden yrttien saattamiseksi niille sopivaan määrään, eli reilusti. Basilikaa (paria eri sorttia), salviaa, timjamia, silopersiljaa, lehtikorianteria, vesikrassia, yrttiselleriä ja lamopinaattia. Näillä nyt ens alkuun alan puskemaan asiaa eteenpäin. Katsokaapa miten hienoja pusseja tämä valkohapsinen 103v isoäiti on tällä kertaa laatinut. On nähty vaivaa kun etikettien takapuolella on vielä istutus ja kasvatusneuvoja. Ja, sanon vielä JA, nämä ovat vieläpä ihan edullisia. 


Päästäisaihe ei tähän vielä loppunut, saatoin tänään noutaa puolikkaan karitsan jonka Aholan Lammastila katraastaan toimitti. Potilas oli teurastettu nyt viikolla ja tänään sen sitten sain kuljetusliikkeen terminaalin kylmäsäilytyksestä noudettua. Oli vakumoitu ja extrana vielä sain tilaukseen mukaan sisäelimet. Hyvän näköistä settiä, ihan vesi heruu kielelle, sunnuntaina on pakko koeponnistaa kyljyksiä.

Pari kuvaa näistä jötkäleistä, obs etualalla oleva viulu, pääsiäisen soitin. 








Niin, tuossa oli vain osa tuotteista, 9,5kg lihaa tuli ja sitten sisäelimet, sydän, kieli, munuaiset ja maksa. Voisin kuvitella että tästä piisaa, en varmaksi kuitenkaan sano, riittää kesän makkarafestarien lammasmakkaroihinkin jauhettavaa. 

Toissapäivänä tein jälleen kerran lihapullia, päätin jättää villit maustekokeilut sikseen ja ihan perussetillä maustaa, tehdä espagnolen ja kunnon pottumuusin. Kävin toimeen, naudan paistinjauhelihasta tein lihapallerot, perusmausteet (suola&pip, dijon, worchestershire, ketsuppi), sipuli, muna ja kourallinen kuivaa leipää murennettuna. Noh, ihan teelusikallisen cajun mausteseosta laitoin mukaan. Ihan tolkuttoman hyviä tuli jälleen kerran, ne eivät jääneet lojumaan pitkäksikään aikaa. Pannulla paistoin, en lähtenyt uuniin nitä hauduttamaan. Naudanliha voi olla hieman punaistakin. Muusiin sitten rosamundat, nyrkillinen voita ja tällä kertaa sitten pecorinoa raastoin tuoreeltaan joukkoon sopivasti, tilkka maitoa ja se oli siinä. Niin, mä potut vedän tuollaisen ricerin läpi, aina välillä lisäten voita. Hyvä vekotin, hankala olisi ilman olla. Espagnoleen en kermaa tietenkään pannut, ihan h e l v e t i n hyvää kastiketta tuli jälleen kerran.  

Niinno, silppusin mä sitten silopersiljaakin pullataikinaan puntin verran...


Ihan pikku iltapalan sitten oli pakko laatia myös. Soosit rojahti, samapa tuo, söin itsekseni :) Söin kaiken itsekseni - minä olen hyvä :-) (Harum El Pullah)


sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Räystäät tippuu...

Kevät se näyttää tulevan kohisten ja pitääkin pian saattaa taas siementä vakoon yhtäälle ja toisaalle. Tuli tänään itseasiassa tilattua Isoäidin Kasvit reilu satsi niin yrttejä kuin muitakin kasvatettavia herkkuja. Viikolla täytyy käydä säkkitolkulla multaa hakemassa vielä ja alkaa istuttelemaan yhtä sun toista. Palaan näihin myöhemmin.

Tuli tuossa paritkin synttärit vietettyä, ei omia kuitenkaan. Toisella kertaa tuli tehtyä Chuck Hughesin reseptiikalla naudan lapaa mureaksi haudutettuna omenakastikkeen ja paahtopatongin kera, kuten myös jälleen kerran Tomi Björkin itämaiset possunribsit kuin myös Glorian Ruoka&Viini lehdessä olleen kanakorin, Ihan kelpo settiä tuli, harmi ettei tullut kuvia otettua. En muistanut kun piti keskittyä kansanjoukkojen ruokkimiseen. 

Eilen otin kauniiseen käteen Fran Werden mainion Bistroruokaa kirjan ja sen reseptiikalla sitten tuli ihan kelpo ja kattava menukokonaisuus. Alkupaloiksi tein sipulikeittoa ja Kuninkaan beaufort kohokkaan, pääruoaksi kyyhkyä puy-linssien kera ja jälkiruoaksi New York Cheesecake vadelmamelban kera. Viinit ranskalaisia, alkupalan kanssa Douce Nature, luomuviini, merlot sekä kyyhkyn kanssa Les Carabenes 2009, mukava pinot noir jälkkärin kanssa oli Sibelius kuohuviiniä ja calvadosta sekä tietenkin kahvi. 

Sipulikeittoa ja paahdettua maalaisleipää, leivällä beaufortia sulatettuna


Kuninkaan beaufort kohokas... taidanpa kohta tehdä uudelleen


Kyyhkyset menossa vielä uudemman kerran uuniin hetkeksi


Kyyhky puy pedillä. Oli tavattoman hyvää.



Ja New York Cheesecake. Vademat toki kotimaisia ja erinomaisen maukkaita.


Eikä tuo Sibbekään hassumpaa ollut, ranskalainen kuohuviini tämäkin.