torstai 29. joulukuuta 2016

Uutta vuotta puskee päälle

Laiskanpulskeana tässä on muka niin kiire vallan ollut ettei ole edes blogia ehtinyt päivittää. Ja niin onkin ollut, kaikenlaista menoa joka suuntaan niin että oikein umpisuolesta ottaa. Jouluna sai sitten hetkeksi hellittää, paitsi tuon ruoan suhteen. Viikko ennen joulua oli perinteisten jouluruokien aika, kinkku, laatikot yms vakiohutut. Viiden kilon kinkku meni siltä istumalta.

Varsinaisena jouluaattona sitten olikin tarkoitus pitää tuollainen angloamerikkalainen kattaus jossa olisi ripaus pohjoismaista mukana merenelävien myötä. Aterian runko eli kalkkuna, kastike ja perunat sekä graavilohi oli Jamie Oliverin käsialaa. Eikä niitä voinut kyllä millään tavoin haukkua. Kalkkuna ei ollut kuiva, kastike oli superhyvää ja potutkin uusinnan arvoisia. Ja graavilohi ihan omaa luokkaansa, se sai graavaantua punajuuri-piparjuuri-vodka-demera-suola seoksessa pari päivää. Itse savustin sitten perinteisen lohen, myös mädit oli mukana. Tehtiin itse saaristolaisleipää jo aiemmin, aattona paistelin vielä blinejä jotka eivät olleet tattarijauhoista tehtyjä. Haukiterriinin tein päivää aikaisemmin. Uudesta Glorian Ruoka&Viini lehdestä nappasimme vuohenjuusto-viikuna salaatin ohjeen, siinäkin kastike oli mainio. Kalkkunaa olisi pitänyt sulatuksen viimeinen vuorokausi pitää ämpärissä suolaveteen upotettuna, kotkotin oli niin iso ettei ollut mahdollisuutta, ei ollut sopivaa ämpäriä eikä ammettakaan ole. Tietty jostain olisi joku vanna saatu lainaan, mutta eipä tullut mieleen.
Kalkkunan sitten täytin klementiinillä, chilillä ja mausteisella jauhelihatäytteellä. Pintaan hieroin paketin voita jonka jälkeen vielä maustoin ja ripottelin salvian lehtiä sinne tänne. Folio päälle ja kolmeksi tunniksi uuniin jonka jälkeen poistin folion ja laitoin puolitoista pakettia pekonia matoksi kalkkunan päälle. Kaikki tämä hyvyys voista, pekonin rasva, täytteen nesteet valui tietty kalkkunan alla olevaan vuokaan, itse kalkkuna pötkötti ritilällä. Vuoassa sipulia, porkkanaa, selleriä, purjoa, valkosipulia. Tuosta sitten keittelin kastikkeen kalkkunalle. 
Perunat oli jauhoista sorttia, ne keittelin siihen melkein kypsään tilaan, heitin pakkiin rosmariininoksien, valkosipulin ja oliiviöljyn sekä mausteiden kaveriksi. Nämä ajallaan sitten vielä hieman painelin lyttyyn perunanuijalla, maustoin ja annoin olla vielä hetken. Perfect.

Kalkkuna valmiina. Tulipa siitä tärähtänyt kuva.


Perunat. Nämä vaan on hyviä.


Haukiterriini. Jouduin siihen laittamaan lohenmätiä kun en hauenmätiä mistään löytänyt.


Pikku naposteltavaa. Kylmäsavulohta blineissä, lohenmätiä saaristoleivässä. Sinappismetanaa kummassakin.


Alimpana p-p-v-d-s graavattu lohi. Pakanan hyvää. Ylempänä perinteinen savulohi ja päälimmäisenä kalkkunaa siivutettuna


Vuohenjuuusto-viikunasalaatti . Oli alkuperäinen resepti. Tässä olikin sinihomejuustoa.


Ja kävihän se pukkikin, olin kuin klapilla päähän lyöty kun tämä tuli käteen. Hiiliteräspannu. Tätä varten viikolla busseilin Turkuun kauppahalliin 60sentin (hinta, ei koko) silavanpalan perään. Nyt se on rasvapoltettu ja koeponnistettu. Aivan eri tuntuma paistamiseen kuin yhdelläkään muulla pannulla. Ja niitä on kokeiltu. Ei ole ensinkään turhaan kehuttu. Elinikäinen kaveri, pitää ostaa toinenkin.




2 kommenttia:

  1. Olipas juhlava, runsas ja herkulliselta kuulostava jouluateria! Tuo hiiliteräspannu on meidän kotikokin (ei siis minun vaan siippani) mielestä ihan paras, on kehunut sitä vuolaasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ei voi pannua haukkua vaikka vasta hetken on käytössä ollut.

      Poista