tiistai 7. heinäkuuta 2015

Vihdoinkin loma

Ja sateet. Ne sitten tulla tupsahti, tietenkin ulkomailta. Ilmankos siellä sitten onkin aurinkoista ja helle. Kärsikööt siitä sitten, itse en aio ulkomaille paeta. No Talsinkiin parin viikon päästä, ei sen pidemmälle.
Tämä matkattomuus takaraivossa sitten oli pakko jotenkin lomaa juhlistaa, lauantaina otin askeleen kohti E. Ekblomin bistroa, eikä huono askel ollutkaan. Chefinä kyseisessä paikassa Janne Juvonen, Top Chefistä tuttu turkulaiskokki.

Kyllä paikassa oli kaikki kohdallaan, ruoka, juoma, palvelu ja ambienssi. Eikä hintakaan ollut kohtuuton. Neljän ruokalajin ateriakokonaisuus tuli sipaistua, kyllä olin täynnä tuon jälkeen. 

Alkupalaksi makrilliescabeche oli vallan mainiota, enpä ollut aiemmin tuohon tapaan tehtyä makrillia syönytkään. Porkkanapyre oli myös fantastinen.


Pikkujutusta meni myös terveiset keittiöön ja palaute oli hyvää. Kuten annoskin.

Pääruokana sitten saatoin maistella possun poskea perunamuusin ja punakaalin kanssa. Possua ei tarvinnut pureskella, se suli suuhun. Ei ollut mitään valitettavaa, tämäkin oli erinomaista.


Alkupalan ja pääruoan kanssa oli juomana valkkaria jota sommelier suositteli. Alle 50€ tämäkin pullo, erinomaista. Harmi ettei paikallisesta myymälästä taida löytyä, Ekblom kun tuo viininsä itse.


Kolmantena ruokalajina oli paikallisen lähituottajan sinihomejuusto. Nyt harmittaa etten kirjoittanut ylös tuota tuottajaa. Hyvää se oli, vaikken itse mikään homejuuston ylin ystävä olekaan, tätä piti kehua. Kuvassa oikealla viikunapyre. Paahdettuja pinjan siemeniä juuston päällä. Voisin syödä uudemmankin kerran.


Ja jälkkäriksi sitten valkosuklaakakkua, mansikkasorbettia ja marinoituja marjoja. Tämän kylkeen otin jälkkäriviinin jota sommelier suositteli, itse marsalan perään huhuilin, sitä ei ollut. Tämä oli parempi, portviini, Caldas Ruby. Eikä saa Alkosta. Aivan tautisen hyvää. 


Tässä kun tehdään aikahyppyjä niin tehdään vielä loikka lauantai aamuupäivään, tuli postia BW-restaurantsilta ja siinähän on aina jokin kiva TB:n resepti mukana. Tällä kertaa thai-lohisalaatti salottikastikkeella. Lohen korvasin nieriällä ja puskin tätä tekemään. Toki sitten uudesta paikallisesta thaishopista piti hakea sitruunaruohoa ja galangal-juurta. Ja thaibasilikaa jäi pois kun ei vaan läheltä löytynyt.
Aika hottia, sopivan hottia tuli lounaaksi. Tässä kalaa paistettiin nahkapuoli alaspäin se viisi minuuttia, sitten loput olikin vaan kuivattamista ja keittämistä. Nahka paiston jälkeen tunniksi uuniin rapeutumaan 90 asteeseen kiertoilmaan, sitten 120 asteeseen sitruunaruoho ja galangal kolmeksi vartiksi ja tämän jälkeen puoleksi tunniksi salotit ja valkosipuli pehnemään uuniin. Mortteliin limen ja kalakastikkeen kanssa ja a vot. Ei siis nahkaa vaan nämä jälkimmäiset. Tykö vielä vesimelonia ynnä muita. Tämä oli kiva ja raikas salaatti, tätä täytyy tehdä vielä uudelleenkin.


Sunnuntaina piti sitten tehdä mummin haukea uuden GR&V lehden reseptillä, mutta kuinkas kävi. Kalastaja Romppainen ei saanut hauen haukea Citymarketin tiskiltä, piti sitten tyytyä kuhaan kun kerran oli kohtuullisen edulliseen hintaan saatavilla. Koko reseptikin sitten muuttui tyystin, tein lime-kuhaa uusien perunoiden kaveriksi, lisukkeeksi sitten voissa pyöriteltyä kevätsipulia.


Nyt on kalaa sitten syöty viikon tarpeiksi, tulevana viikonloppuna on vuorossa sitten simpukat ja hummeri. Kenties jokunen osteri. Hevosta en vielä tohdi tehdä. Pääruoka muokkaantuu vielä, ainakin merimiehen simpukat ja hummerikeitto alkuun, tiedä sitten mitä pääruoaksi. Hakusessa, mistä inspiraatio?

No tästä tietenkin. Maailmanmatkaajalle tervehdys sinne isoon maailmaan, se on nyt GT:n aika. Uuden trendin mukaan hieman limen kuorta joukkoon jahka sillä on ensin lasin reuna pyyhkäisty.



4 kommenttia:

  1. Hyvää lomaa! Itse aloitan omani ens viikolla, joten siellä ne helteet lymyää.
    Ainoa dilemma vain on, mihin menisi loman alkajaisiksi syömään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää tulevaa lomaa sinnekin. Kyllähän Tampereella niitä hyviä ruokapaikkoja piisaa.

      Poista
  2. Kiitos! Tosin näyttää siltä, että helteiden sijaan alkaakin YT:t. Taitavat olla lopulliset tällä kertaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat todella surullista kuultavaa kaiken kaikkiaan koko Suomen kannalta.

      Poista