maanantai 25. tammikuuta 2016

Talo elää tavallaan ja blogi päivittyy ajallaan

Tässä olen miltei kadehtien seurannut ympärilleni kun useammat eri tahot lähes kylmän sodan kilpavarustelumaisesti toinen toistaan erikoisempaa ja kirjoltaankin laajaa yrttien ynnä muiden kasvatusta jo aloittaa vuoden pimeimpänä hetkenä. Ettei vaan sitten kävisi käypäläinen ja huhtikuussa kaikki taimet on jo kuolleet valon puutteeseen. Päätin asialle tehdä jotain itsekin, kävin tänään hakemassa kasvatusmultaa pari säkkiä, jos vaikka intoutuisi jo itsekin. En sentään niin kauheasti intoutunut, mutta joululahjaksi saamani Tregrenin wunderbar-city-kitchen-garden hässäkän valjastin koekäyttöön. Laitoin tulemaan yhteen purkkiin basilikaa, toiseen rucolaa, kolmantena purkkina oli sitten kaupasta ostettu persilja. Ans kattoo kuinka kauan se siinä säilyy. Toki syöminen verottaa, mutta kuitenkin. On siinä ainakin jumalaton valoteho, tiedä sitten kuinka sitä sammuttaa pitäisi. Ainakin nyt kattovalon ollessa päällä, huoneessa on jopa häiritsevän kirkasta. Noinkohan siihen vielä pitää jokin yöajastin hommata. Pitää muuten vielä tutkia tuota valaisinta, näyttää ledejä olevan. Katselin jo elektroniikkakaupoista vastaavia komponentteja, esim led-rivistöjä 50cm tai kolmen ledin settejä saa todella edullisesti. Rivistössä useampi sata lediä eikä kahtaa kymppiä maksa. Sitten joku muuntaja vielä tykö niin hyvä tulisi. Tätä asiaa sietää pohtia enemmän ja kenties kevään aikana rakentaa jonkin sorttinen led-himmeli. 

Onko jossain jotain mätää, ei ne edes orasta vielä


Kyllä sitä on täällä syötykin, ei vaan ole millään jaksanut, enkä lopulta ole edes saanut, hyviä kuvia otettua. Jari Sarasvuon sanoin, "vasta vakava sairaus pysäytti minut". Ei, minulle ei ollut aikoinaan Jarin tavoin keuhkoputkentulehdusta, ennemminkin oli keuhkoputken tulehdus orastavana. Ei Tynkkysenä.
Emile Henryn keramiikkaa olen tuossa ostanut, saattanut vihjatakin niistä joskus. Toissapäivänä laadin kehiin alkupalaksi juustokohokkaita, oli ihan mainio vaikka juustona käytin Porlammin mustaleimaa ranskalaisen beaufort juuston sijaan. Syy yksinkertainen, ei tuota jälkimmäistä saa Turusta mistään. En ainakaan tiedä. Lauantaina tv uutisten telakkamiesten sanoin, tässä saa ihan nälkää nähdä.

Ihan makoisa


2 kommenttia:

  1. Onpa näpsäkän näköinen kasvatuslaitos. Kerro sitten, kuinka hyvin se toimii.

    Itse en ole vielä uskaltanut yrttejä kylvää, kun ne meillä sisätiloissa tuppaavat homehtumaan, mutta paprikat ja osa chileistä itää jo komeasti :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kerron toki. Valaisee puoli kylää. Heräsin valoon pari kolme kertaa viime yönä. Miltei kävin vetämässä töpselin seinästä... ja tarkoituksella nyt laitoin yrttiä tulemaan pienellä määrällä, näkee sitten kuinka kasvaa vai kasvaako ollenkaan. Tuossa astiassahan on sisällä litra vettä ja pumppaa olikos se nyt 40min välein pienen pulauksen sinne pohjalle. Tuollaista olen parvekkeelle suunnitellut koko sen ajan mitä olen näitä kasvatellut eli kohta kuusi vuotta. En vaan ole saanut aikaiseksi.

      Poista