sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Syksyn ensimmäinen sieniretki

Suuntautui lauantai aamulla tutuille sienimaastoille, ja hieman tuntemattomammillekin. Tutulta paikalta jossa olen vuosia käynyt, saaliiksi ämpäriin jäi yksi kantarelli. Ihan kokonainen. Paikka jossa muina vuosina on ämpäritolkulla ollut kotiin kannettavaa, ei tänä vuonna ole juuri mitään ollut. Ei kantarelleja, ei suppiksia, ei mustavahakkaita. Tatteja ei siellä kasvakaan, paitsi kangastatteja, niitä en enää huoli kun haisevat pahalle. Uudesta sieniapajasta johon vahingossa törmäsin viime viikonloppuna, löytyi sitten ämpärillinen herkkutattia. Punikkeja en ensinkään kerännyt vaikka hyvä sieni sekin on. Jopa erinomainen kastikkeissa. Kantarelleja ei näkynyt näissäkään maisemissa, rouskuja ja pari kärpässientä ja sitten roppakaupalla pieniä ilkeän näköisiä sieniä. 

Tässä ensimmäiset, ihan innostuin. Hyvää, toukatonta tattia.


Komeat oli nämäkin stimulanssisienet. Kiersin kaukaa.  Taisi olla ruskokärpässieni.


Toki lauantain menuun sitten oli ihan pakko sieni tavalla tai toisella saada mukaan kun kerran herkkutattia tuli. Bongasin viikolla erään toisen blogin reseptin sienileipäsestä johon tuli vielä soijassa marinoitu munankeltuainen. Se muuten oli vallan mainio. Leivän olisi voinut myös pannulla käyttää, seuraavan kerran sitten. 


Salaatiksi sitten rykäisin Haasta Hans ohjelmasarjan ensimmäisen jakson salaatti, eli lohko jääsalaattia, paistettua pekonia ja majoneesia. Itse possun kylkeä paloittelin ja valkosipulimajoneesin rykäisin kehiin. Hyvää tuli.


Pääruoaksi sitten oman pellon pottua keittelin ja paistoin voissa ja timjamissa. Myös timjami oli ihan tätä omakustannetta suoraan parvekkeelta. Potun kaveriksi sitten paneerasin pankoissa kampelafilettä, myös remouladen kyytipojaksi laadin. Se vaan unohtui kuvasta, olin jo ennättänyt kalasta palan siirtämään kyselyaukkoon kunnes tämä asia paljastui. Laitoin remouladeen muuten omin pikku kätösin säilömiäni kurkkuja. Vallan mainioita ovat ihan sellaisenaankin!


Aamupala on se päivän tärkein ateria. Tänään oli levylautasella brittiläinen uunimunakas. Herkkutattia, sipulia, timjamia, kermaa, mausteet, muna, ja juustoraastetta. Hyvää.


Aamulla tuli pellollakin käytyä zoomailemassa. Perunan varret jo nyykähtäneitä, pavut kukkivat, lipstikan isoin varsi ihan kuollut mutta uutta pukkasi. Piparjuuri rehotti, sitä pitää varmaan pala ottaa talven tarpeisiin. Jostain tarttis haukea vielä saada. Suuria kalamiehiä ramppaa jatkuvasti lähitienoolla vaan ei kalan kalaa näy ei kuulu. Taitaa olla pelkkiä puheita ne kalastukset.

Papu tämä taisi olla. Kukkii vaan, missä pötkylät?


Sama juttu härkäpavun kanssa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti