keskiviikko 24. joulukuuta 2014

Joulukinkku vanhaan tapaan

Päätin jo jokunen viikko sitten että tänä vuonna kinkkua jos teen, teen sen perinteiseen vanhaan tapaan jossa ruistaikinakuori läväytetään kinkun päälle ja jonka sisällä kinkku saa sitten muhia aikansa. Kinkku painoi reilun 6 kiloa, aikaa meni reilu 9 tuntia. Voisi kuvitella että on aivan rutikuiva. Kaikkea vielä. Syvä pelti kinkkuritilän alla oli kuiva, kinkku piti sisällään kaiken mehukkuuden, se oli vallan erinomaisen hyvää kun siitä ruiskuoren napsin pois, verkon ja läskin. Ruiskuori sai läskistä mehukkuutta siihen malliin että pari palaa siitä maistelin jo oitis. Loput säästän tulevaan, kyllä keiton kuin keiton kylkeen passaa tuo revitty leipä! Vielä annoin kinkun kotvasen levätä tämän jälkeen, sinapilla sivelin ja korppujauhotin. Uudelleen uuniin saamaan väriä. Onneksi pihalla oli pakkasta, ei mennyt aamuyöhön kinkun jäähdytys vaikka pahaa pelkäsin. 

Miten sitä kuuleekin ihmisiltä että aluspelti on täynnä rasvaa ja nestettä, saati sitten että rikkinäisessä pussissa jääkaapissa sulattelisi ja sotkisi kaikki paikat omaa huolimattomuuttaan. 
Noin ei ole ikinä käynyt, mitä nyt joskus on verta ollut peurasta tms riistasta jääkaapissa. Äkkiäkös ne siivoaa ja vahingosta viisastuu. Yleensä. Voisin lyödä vetoa että se vesi tulee siitä että sisältä jäinen kinkku lyödään uuniin, sitten parutaan. Sama juttu jauhelihan paistamisen kanssa. Jääkylmää jauhelihaa läväytetään kylmälle pannulle, siinä sitten nestettä irtoaa ja jauheliha lähinnä keittyy, ei paistu. 
Tietenkin olen taas väärässä...

Huomista pitopöytää jo odottelen, tänään kun ei ennättänyt syömään ensinkään paria voileipää lukuun ottamatta. Maailmanmatkaaja haistoi kaalikääryleet ja makkarat, aamuyöstä kolmen jälkeen tuli jo noutoilmoitus. Olin varattu, olin tirsamaan leffateatterissa tuolloin kuitenkin. Asia tuli päivän mittaan hoidettua. Kuulemma kesällä ajellaan Mustangilla ja savustetaan paloauton kokoisessa pöntössä sikakatras kerrallaan. 

Kuitenkin kinkkuun, ja sen vaiheisiin. Suosittelen lämpimästi tätä ruiskuori asiaa. Ollut framilla viimeiset sata vuotta, paistopussien myötä vähentynyt. Tästä tulee mulla vakiomenetelmä. SOP.

Jötkäle tuoreen ruistaikinan sisällä


Ja 9,5h kulunut, 71 astetta mittarissa ja mukavasti ruiskuori halkeillut


Sinappihuntu on sialla yllä...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti