maanantai 22. joulukuuta 2014

Joulutohinaa piisaa

Kyllä tätä joulua nyt sitten taas rakennetaan kuin Iisakin kirkkoa, ihmiset zombieina pitkin ja poikin marketteja kärryt täynnä krääsää, siinä ei sitten katsota tuon taivaallista mitä touhutaan ja missä. Pysähdellään kesken ihmisvirran, ollaan tulppana suu auki maailmaa ihmetellen. Eikö sitä voi suunnitella ostoksia kotona ennalta. Ei voi. Ei mitenkään, ihan liikaa vaadittu. Sitten on lempi marinan aihe seuraavana työpäivänä työkavereita masentaa lukuisilla erilaisilla tarinoilla miten kauheasti rahaa kuluu ja sitä sun tätä. 

Hyvää Joulua vaan.

Aamusta sitten postilaatikkoon kolahti tilaus kaalikääryleistä tykötarpeineen. Kylläpä rymähti kovaa tuollainen kolmen kilon kaalinpää lattialle. Niitä siinä sitten aamulla otin ohjelmaan, samoin kuin parikin erilaista joulumakkaraa oli tarkoitus tehdä. Niin peurasta kuin possustakin. Peuran kanssa olin maltillisimmilla linjoilla, maustoin suolalla ja pippurilla, sitten persiljaa ja timjamia meni puntti kumpaakin. Toki myös läskiä. Possuun rykäisin sitten valkosipulia, persiljaa, korianteria ja himpun verran timjamia. Näitä meni suhteessa sitten enemmän, possua kun oli puolet peuran määrästä. Molemmista tein koepaiston pannulla taikinasta ja mielestäni molemmat onnistuivat hyvin. Peura oli maultaan herkkä, ja riistan ominaismaku hyvin esiin. Possumakkarassa oli yrtit hyvin esillä. 
Kävipä käypäläinen sitten makkaraa suoleen survoessa, se loppui kesken. Nimittäin suoli. Olipa siinä sitten fundeeraamista mistä lisää suolta. Olin kuitenkin motissa täällä bunkkerilla kun a) bussikorttia ei ollut ladattuna, b) lunta satoi aivan luvattoman paljon, c) en saanut hovikuljettajaa reippaasti hereille. 

Jouduin tuossa kohtaa purkamaan makkaratehtaan ja panemaan laitteet ja täytteet jäähylle. Onneksi hovikuljettaja siitä sitten reipastui jo iltapäivällä ja saatiin Mestaripalvista haettua suolta lisää. Olikin järkyttävä ryysis siellä, onneksi en mitään tuoretuotteita sieltä kaivannut!

Nyt lisää joulumusiikkia tästä!

Kaalikääryleitä sitten tuli jokunen tehtyä, niitä saa sitten selkä vääränä kuskata ympärs Varsinais-Suomea taas huomenna/ylihuomenna. Liekkö ovikello alkaa rimputtamaan piankin jos maailmanmatkaaja tämän näkee. Huomenna voi olla jo myöhäistä.

Tässä sitä miettii pääseekö tästä pieni ihminen itse ensinkään syömään, tehdä vaan pitää...

Kualikiäryleet


Näistä ja sitten himpun verran yrttejä syntyi makkarat. Tosin taka-alan jauhelihapaketti meni kääryleisiin. 


Yrttipossu keitettynä


Peuramakkara keitettynä


Jaa jaa jaa, sain sitten tyytyväisenä laittaa Eduskunnasta tulleet joulukortit näkösälle niin tutut ja kylänmiehet saavat kyylätä ja kuolata, herkimmät jo kuoria leimojen takia kuolasivat. Lupasin antaa, saanhan niitä sitten lisää. Odotan kivaa korttia vielä Brysselistä, ei ole vielä kuulunut.
Suomenmaasta tuli ensi vuotta silmällä pitäen aivan valtavan hieno kuukausikalenteri, se pääsee ajallaan paraatipaikalle!

4 kommenttia:

  1. Ollaanpas siellä ihanan ahkeria! Meillä mennään vähän matalammalla aidalla: lanttulaatikkoa, jääkellarin lohta ja karitsaa. Tosin aattona käydään nauttimassa Chez Jasun antimista.
    Oikein hyvää joulua bunkkeriin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ollaan aina perin ahkeria. Juuri äsken rykäisin joulukinkun uuniin, tein sen iankaikkisen vanhalla tavalla eli tein ruistaikinan pötkäleen päälle. En ole tätä ennen kokeillutkaan, mutta miksei toimisi. Hyvää Joulua teillekin kaikille, kotoa itsekin kinkkuineni, makkaroineni ynnä muineni poistun syömään aattona!

      Poista
  2. Tuliko venäjänkielinen kalenteri lahjaksi? Voi olla kohta tarpeen.
    Eka pieni kinkku on jo nirhetty veitsellä omaan vatsaan. Piti sitten aamusta hakea Stoccan Herkusta pala lisää tuota elukkaa. Karjalan Paistin aineksetkin vihdoinkin löytyi. Vaan huijasi CM-kauppias siinä. Ison pakkaustarran taakse kun ei nähnyt ja kotona paljastui pelkkää possunläskiä paloista. Olis pitänyt Stoccalta sekin ottaa, vaan ne jonot, ne jonot...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki aivan suomenkielinen kalenteri kuten nimestäkin voi päätellä. Mistä tuo pohjaton venäjänviha kumpuaa. Tietenkin se on muodikasta olla kovin kriittinen, kuitenkin taloudelliset ja turvallisuuspoliittiset realiteetit pitää muistaa huomioida. Ei taida britti tulla meitä puolustamaan, saati fransmanni vaikka kuinka Natossa oltaisiin. Se asia on nähtävissä historiallisista dokumenteista. Toisaalta tämä nykyinen EU-kiima unohtaa taloudellisen puolen, Venäjä on Suomen yksi tärkeimmistä kauppakumppaneista, samoin erään tietyn kotimaisen teollisuudenalan työpaikat ei ainakaan lisäännyt jatkuvista pakotteista. Tuossakaan ei läntisen euroopan valtiot joudu kärsimään. Tilanne on ikävä, mutta toki kohta muuttuu uuden hallituksen myötä. Loppuu tuon Suomen syöjän ja itsenäisyyden myyvän Kokoomuksen nulikkaringin touhut tyystin.

      Aitoa karjalanpaistia ei saa mistään, se pitää itse palasina hankkia. On naudat, siat ja lampaat. Myös sisäelimet. Ensi kesän makkarafestareilla teen Butlerin makkaraa (Viini-lehti 7/14) joka on periaatteessa lammasmakkara mutta sisäelimet mukana.

      Onneksi tein ostokset ajoissa.

      Poista