sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Suklaan kimpussa

Asetin itselleni viikolla haasteeksi edes yrittää tutustua suklaan temperoinnin ja sitten sen myötä sen kanssa temppuilun saloihin. Tietenkin kunnianhimoisena tavoitteena pystyä tekemään suklaasta kahvikuppi lautasineen. Tiesin jo ennalta ettei tästä tule ensinkään helppo operaatio, työvaiheita kuitenkin oli lähes neljäkymmentä ja suurin osa vaati asettuakseen vähintään viiden tunnin odotuksen ennen kuin edes pystyi hahmottamaan tulosta. Perjantaina siinä temperoin suklaata ensimmäisen kerran ja tein koevedoksen niin kupista kuin lautasestakin. Lauantai aamulla seitsemän aikaan kävin tutkailemaan miten potilaat jaksoivat. Huonosti. Olin ilmeisen liian vähän käyttänyt suklaata niin lautasissa kuin kupeissakin. Lautasten ongelmana oli sitten vielä se että tuo käyttämäni tuorekelmu oli liian kapeaa jotta sillä olisi lautanen saatu rypyttä peitettyä. Ensimmäisen setin epäonnistuttua otin vielä pienemmät lautaset käyttöön, hieman paremmalla vaan ei mitenkään hyvän näköisellä menestyksellä. Ensimmäisen setin kupitkin hajosivat muovikuorta irroittaessa palasiksi. Käytin tässä kohtaa (pestyä ja kuivattua) piirtoheitinkalvoa joka osoittautui jäykäksi ja ilmeisen huokoiseksi kun kerran tarttui siihen tiukkaan kiinni. Toisen laisella muovilla sain sitten kupinkin tehtyä. Tässä vaiheessa kuitenkin huomasin unohtaneeni tehdä kupille korvan. #¤%#)¤=¤?#??!!!
Sabayone tuli tehtyä kuten reseptiikassa käskettiin, marsalaa tilkka pari toki mukaan lirahti kuten kuuluukin. Osasta tuli parfait, sitä kun kupin pohjalle asetetun kakkupohjan päälle piti laittaa. Olisi pitänyt olla sokerikakkupohja, menin siitä missä aita oli matalin. Sabayone onnistui mielestäni nappiin, pikku kahvitilkka ja suklaakahvikupin koonti. Pohjalle siis kakunpala, parfait ja päälle lusikoin sitten sabayonea. 
Olipa työteliäs urakka, en ihan äkkiä uudelleen ala.

Tuli siinä sitten pikku lohipalanenkin paistettua, linssejä alle, gremolataa päälle. Ja hemmetti näitä GoGreen linssejä, olivatkin suolaliemessä kypsiä. Parissa päivässä pitää käyttää ja ja ja... olisi pitänyt tuon suhteen pitää kaupassa kiikarit auki aikanaan. Olen hieman pettynyt. Onneksi Stockalta saa DuPuy linssejä jotka eivät ole tuollaisia ikäviä.
Burgereita tein sitten myös, kuten coleslawin. Burgerit väänsin Partasen paistinjauhelihaan. Hyvää. Jälleen kerran. Pitäis varmaan ens weekendinä vääntää pari metriä makkaraa?

Sabayone odottelee 78 asteen saavuttamista


Lähikuvaa kahvikupposesta


Hieman taaempaa. Huomaa ettei valu alareunasta ensinkään


Paistettua lohta, linssejä ja gremolata. Pettämätön yhdistelmä


Burgerrrrrr..... 


2 kommenttia:

  1. Jösses, miten huikea jälkiruoka :-0 Mistä löysit reseptin, vai kehittelitkö ihan itse? Sabayone on ihanaa!

    Hyvä tietää, että Stockalta irtoaa Du Puyta - tai no, meidän Stocka on remontissa, joten siellä valikoima ei ole paras mahdollinen.

    VastaaPoista
  2. Löytyi ihan Raymond Blancin reseptiikasta, löydät sen kyllä kuukelista nimellä+cafe creme. Täytyy jostain kirppikseltä kaivaa jotkin pyöreäpohjaiset ja pienet kahvikupposen lautaset, josko niiden kanssa tuo pohjakin sujuisi sutjakkaammin. Noh, tätä pitää kypsytellä...

    VastaaPoista