sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Suotuisat metsäkelit

Sattuikin hieno keli lauantaiksi, pääsin metsään möyrimään sienten perään. Olikin teiden varsilla runsaasti autoja, ilmeisesti samoilla asioilla kuin itsekin. Pienessä ajassa sain kerättyä ämpärillisen suppilovahveroita, näköhavainto mustavahakkaasta joka piti toukkahotellia, viitisen kappaletta kantarellejakin. Pitänee vaihtaa metsää kun tuo käyttämäni on jo niin tyhjäksi kaluttu, ja tutuilta sekä kylänmiehiltä kuulee tarinoita että olisi muitakin sieniä vielä tyrkyllä reilusti. Tiedä häntä. 

Tänään sain Suurtilalliselta kassillisen omenoita, se tietää hillorallia. Lukija varmaan olettaa että omenat tuli kuorittuina, kodat poistettuina ja sopivaksi lohkottuina. Niin oletin minäkin. Ei vaan käynyt niin. Tulipahan sekin ihme nähtyä, siis päärynä. Kotimainen luomupäärynä. Enpä ole ennen nähnyt. Sen verran oli mainion näköinen että sen juurella on tapailtu demarien viime vaalilupauksia aivan varmasti. 

Ei ole kokkailtu mitään ihmeitä, eilen väänsin metsäreissun jälkeen pari peltiä pizzaa. Kastikkeen tein jo perjantaina, paseerasin kun oli sauvasekoittimen pää hukassa. Sitä sitten etsin tunnin enkä löytänyt joten tein sitten hankalammin. Hyvää silti. Oli Marcella Hazanin resepti tomaattikastikkeesta. Tuota olen viime aikoina usein käyttänyt, yksinkertaista ja aivan tolkuttoman hyvää. Äsken alkoi nousemaan burgundinpata, ei nyt niin perinteinen kun lihaksi sitten otin mitä kaapissa oli, kaupan myymää karjalanpaistilihaa eli sekä possua että nautaa, lammas ja sisäelimet tietty puuttuu. Oman pellon sipuleita sekä täällä pääkallopaikalla kasvattamiani paistisipuleita, omaa porkkanaa sekä oman tuotannon yrttinippu. Tähän bouguet garniin laitoin rosmariinia, timjamia, oreganoa sekä salviaa. Saablars! Laakerinlehti unohtui, vielä ehdin paikkaamaan!

Tilanne korjattu, enää kolmisen tuntia odottelua. Ja perunoiden keittämistä. 

Tulipa käytyä katsomassa kun eräs pikkumies K väänsi Ikean lihapullat. 10 lihapullan näköistä juttua katosi aika kiireellä  alas reilun ranusetin kanssa. Huhhuh. En tohtinut maistaa. Melkoista touhua tuolla Ikeassa muutenkin. En toiste taida eksyä sinne näissä merkeissä. 

Suppiksia odottelemassa kuivuriin pääsyä


Luomupäärynä Suurtilallisen päärynälehdosta


Etsin kauan kuokkaa. Nyt sen sain yllättäen ja pyytämättä. Kyllä tuolla kelpaa vielä pelto täräyttää talvikuntoon! Iso käsi Mestarille! 



2 kommenttia:

  1. Todella hyvän kuuloinen tomaattikastikeresepti! Kaikenlaiset suppilovahveroreseptit ovat kans tervetulleita. Se on sen verran voimakkaan makuinen sieni, että käytän sitä lähinnä vain risotossa ja keitoissa.

    VastaaPoista
  2. Ihan olen kastiketta suppiksesta tehnyt salotin ja kerman kera pihvin kylkeen. Toimii. Samoin eilen burgundiin laitoin suppista kun ei tuoreeltaan muuta sientä ollut, pakkasessa toki kantsua ja kuivattuna mustaa torvisientä. Tätä suppista voisi jopa beef wellingtonissa käyttää. Samoin konjakkikastikkeessa. Toki on vain minun vaatimaton mielipiteeni. Niin, eikä unohdeta suolaisia piirakoita, quiche päivässä pitää lääkärin loitolla... tai jotain sinnepäin :-)

    VastaaPoista