sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Ei vaan valo riitä talvikasvatukseen

Persilja olevinaan lähti nousemaan tuossa jokin aika sitten, nyt viikko helmikuuta mentyä, on kaikki toivo heitetty. Ei se vaan valo riitä, purkissa kaikki nuukahtaneet vaikka oikein kasvilamppu on porottanut lähietäisyydeltä. Sammutin valon, luovun järjettömästä hankkeesta ja odotan suosiolla parempia kelejä. Keleistä puheen ollen, täälläpä hienosti tänään on vettä satanut ja välillä räntääkin. Pääasia että tuo valkoinen ikävyys poistuu häiritsemästä. Lämpöä lisää semmoiset 18 astetta niin oltaisiin kohtuuden asialla.

Eiliseen räntäkeliin oli sitten pakko lääkettä etsiskellä perinteisestä ranskalaisesta keittiöstä, ja mikä sen paremmin aiheeseen sopi kuin sipulikeitto. Käytin siihen keltasipulia sekä banaanisalotteja, kotimaisia tietenkin. Valkoviinin jätin vallan pois kun ei sitä kaapissa ollut, lorautin hieman viikon alkupuolella tekemääni karitsanlientä. Kylläpä tuli hyvää leipäpalan ja juustoraasteen kanssa kuorrutettuna.


Pääruoaksi sitten piti tavoitella surf&turf meininkiä, mielestäni mauissa ainakin onnistuin täydellisesti. Kotimaista naudan ulkofilettä puolikypsäksi konjakkikastikkeen ja sormiperunoiden kera, se muuten oli aivan fantastisen hyvää. Tänään oli pakko sitä vielä syödä - tein satsin uudelleen. Ilman kampasimpukkaa. 
Kampasimpukan paistoin nopeasti pannulla, asetin sen sitten viinisuolaheinän päällä olleen samettisen kukkakaalipyreen päälle. 


Jälkkäriä en tehnyt, ei ollut juhlan aika kuitenkaan. Palan suklaata kahvin kera. 

3 kommenttia:

  1. Oi, mitä settiä jälleen kerran! Miten tuollainen konjakkikastike syntyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastikehan syntyy käden käänteessä, otetaan Sonja Leen Kastike-kirja hyllystä, mennään sivulle 189 ja toimitaan ohjeiden mukaan.

      175g herkkusieniä
      3 salottisipulia
      2rkl oliiviöljyä
      ½tl suolaa
      ½tl pippuria
      ½dl konjakkia
      ½dl valkoviiniä
      4dl paistolientä (kastike linnuille=kanaliemi, lihalle=lihaliemi)
      10g voita
      1 rkl silputtua rakuunaa
      1 rkl silputtua kirveliä

      Silppua sienet ja sipulit. Kuumenna öljy rautapadassa, kun on savuavan kuumaa, lisää sienet. Sirottele suola ja pippuri sekaan ja ruskista sienet hyvin. Lisää salotit, anna kuullottua pehmeiksi. Kaada konjakki, liekitä. Lisää valkkari. Anna kiehua hiljaa kunnes neste on haihtunut neljännekseen. Lisää paistoliemi ja anna kiehua hiljaa 2-3 minuuttia. Siivilöi kastike, vatkaa voi joukkoon ja lisää yrtit juuri ennen tarjoilua.

      Itse en käyttänyt kuin rakuunaa, sekin kuivattua viimekesäistä.

      Poista
    2. Konjakkia ja rakuunaa - kuulostaa mahtavalta combolta.

      Poista