keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Evästä arkeen, arkisen kotiruoan puolesta sananen

Kyllä sitä voi pieni ihminen valmistaa itselleen arkeen sopivaa eväsruokaa niin että on sekä ruoan sisältö että valmistushintakin edullinen. Ei ensinkään tarvitse eineksiä edes ajatella ostavansa, ainakaan ellei kehossa ole laiskaa solua, saatikka että turvautuisi työmaaruokalan aika latteaan makumaailmaan. Tässä vaiheessa on sanottava että oman työmaaruokalan laatu-hintasuhde on ok. Toki sielläkin kritiikkiä ilmenee, mutta se onkin tuota tavanomaista...

Itse arkisin kuitenkin jo useamman vuoden olen ottanut tavakseni tehdä eväät työpäivälle, tarkoittaen ihan aamukahvileipiä ja lounasta. Näin sitä teollisuusmuurahainen&pienviljelijä samassa kropassa säästää lukuisia lantteja vuositasolla. Joskus aiemmin tuli aina silloin tällöin ostettua erilaisia valmisateroita kaupasta ja syötyä niitä sitten töissä. Tavan takaa harmitti sitten se laatu. Se oli vaan tavattoman huonoa. Ellen sanoisi jopa kehnoa. Esimerkiksi erään ison valmisateriavalmistajan pottumuusi ja sipulipihvi oli luokattoman huonoa, muusi, jauhelihapihvi ja vihreät setissä oli kaikki sitä samaa vetelää ja mautonta settiä mitä vaan voi kuvitella moisten olevan. Niiin no, silloin en kuvitellut moista, ostin, petyin kerta toisensa jälkeen. Onneksi nämä muistot ovat edelliseltä vuosikymmeneltä, saatoinhan silloin vielä savukkeitakin polttaa. 

Tänään oli aika kuitenkin evästä taas tehdä, innostuin päivällä jo eritoten tekemään hyvää ja maukasta, siksipä kiidin töistä kalaa hakemaan pää kolmantena jalkana. En sitä tukevaa valkoista kalaa sitten löytänyt, mutta kotimaista lohta kyllä. Oli tuoreehkoa, kolmisen vrk. Ei haissut, otin pitkät nuuhkut. No siitä sitten ja sen kimppuun. Ensin oli tykötarpeet sille laadittava. DuPuy linssejä päätin sen kaveriksi, kuten myös sipulia ja suppilovahveroa. Sitä löysin kaapista vielä purkillisen vaikka olin jo siinä uskomuksessa että viime syksyn suppilot on jo syöty. Ehei. Linssit ostin Hansakorttelista Turusta Punnitse & Säästä kaubamajasta joka on paljastunut varsinaiseksi aarreaitaksi. Tuoltahan löytyy vaikka ja mitä. On pähkinää, linssiä, ties mitä ja mallasetikkaakin jota ostin oitis kun puoti oli avattu! Suosittelen, varsinkin kun hinnat ovat edulliset vaikka voisi olettaa toisin!

Tämän tyyppistä valmisateriaa teen täällä...

Gremolata...


Eväspakkiin setti paistettua lohta DuPuy linssipedillä


Toki gremolata päälle... 



3 kommenttia:

  1. Nyt iski eväskateus! Itsekään en viitsi rahoja tuhlata työpaikkaruokalaan, kun vastineeksi saa vain eineksiä ja sulatettuja pakasteita.
    Useimmiten otan evääksi vain leipää, toki omaan juureen tehtyä sellaista, tai edellispäivän tähteitä.
    Tänään sentään on astetta parempaa: silakka-ricottapiirakkaa. Juu, ei kuulosta hyvälle, mutta maistuu kyllä :-D

    VastaaPoista
  2. Ei syytä kateuteen. Tai voisi heittää sen takaisin, vai että oma leipäjuurikin. Ja silakka kuulostaa aina hyvälle, ricotalla tai ilman. Molemmat ovat silkkaa hyvyyttä.

    VastaaPoista
  3. Alle kymppi menee vuodessa tuohon työpaikkaruokailua järjestävään firmaan ja niitäkään rahoja en niiden sapuskoihin laita. Hyvin on pärjätty ilman jo monia vuosia. Omilla eväillä vaan.
    Mainitussa Punnitse & Säästä paikassa Hansassa on kyllä tolkuttomasti kaikkea. En ole vielä sisäistänyt mitä kaikkea. Sama firma taitaa olla Myllyssäkin.

    VastaaPoista