tiistai 4. joulukuuta 2012

Lohta moussutettu

Jotain kalan tapaista oli eilen mielessä kun kaubamajaa kohti ajauduin. Kalakeittoa, tuoretta reikäleipää ja piimää oli päälimmäisenä ajatuksena. Paikallisessa koosupermarketissa olisi ollut tyrkyllä tuore (?) siika 8,95/kg. Ajattelin ettäpä vakiokaupassani Prismassa näin tietenkin olisi myös. Ei ollut. Oli kuhafilettä 33e/kg, ahventa vajaa kolmekymppiä ja ne perinteiset norjan&kirjolohet. Otin kerrankin halvinta kasvatettua kirjolohta, ei muuten edes haissut vaikka yritin nuuskia sinnikkäästi. Kenties se sitten oli tuoreehko. Kotimatkalla sitten mietin miten tämän lohen rutaleen tekisin, mielessä kävi vain leikkaus annospaloiksi, paistaminen pannulla ja gremolata päälle. Pottuja kylkeen ja arkilounas olisi valmis. En kuitenkaan sitten malttanut tyytyä tähän niin tavanomaiseen ratkaisuun vaan mieleen pulpahti ajatus josko moussen tekisi tästä, ja jostain nousi, ilmeisesti samalla, ajatus että tämän olen nähnyt jossain. Muistini ei pettänyt tälläkään kertaa, Tommi Tuominenhan teki sitä maan mainiossa Food Club ohjelmassa aikoinaan. Digiboksin kimppuun ja sieltähän se jakso löytyi kuin löytyikin tallenteena. Vilkaisin ohjelman ja kävin toimeen. Tietenkään ei sitten kermaa ollut tarpeeksi, jouduin tuolla Siperian olosuhteissa tarpomaan ärkkärille kerman perään. Edullista, taidan keskittää kaiken kermahankinnan tuonne. Kutteriin sitten kalanpalat, valkuainen, kermaa, mausteet ja liraus tabascoa. Vaan olipa tabascokin loppu, onneksi oli Cancunista tuomaani habanerosoosia vielä jokunen pisara jäljellä, käytin sitä. Olisin voinut enemmänkin laittaa, en tohtinut kuitenkaan. Kutterista mousse sitten vuokaan kelmun sisään ja uuniin vesihauteeseen. Tämän jälkeen pikku chillaus jääkaapissa ja sitten vasta voikylpyyn pannulle. Puikulasta tein muusia, en tässäkään tyytynyt tavanomaiseen vaan rykäisin sen normi voinyrkillisen kaveriksi vielä kevätsipulia ja raastin pecorinoa joukkoon. Hyvää tuli. Vaikka täytyy sanoa, liiaksi tätä puikulaa hehkutetaan, se on mielestäni jopa liiankin jauhoinen. Rosamunda on parempi. Mutta nyt mentiin niillä mitä oli. Tänään paistelen uuden annoksen huomiseksi lounaaksi, tosin tällä kertaa sitten kantarellimuhennoksen kera. Jahka sulavat ensin.

Lohi ja muut kaverit kutterissa


Käärinliinassa ja vesihauteessa kotvanen 


Tällä välin muusin kimpussa... hiukan vielä kermaa


Ja tulikin pehmoista


Ei nämä mitään ranskanleivän siivuja ole...


Vaan viipaloitua moussea


Itseasiassa olisi saanut tulla vieläkin ruskeampi ja rapsakampi vaikka näinkin hyvä.


Miten tänään sitten taas kommentoisinkin erästä toista blogia juuri tämän kalateeman merkeissä. 

4 kommenttia:

  1. Vau, tuo moussehan vaikutti helpolle. Voisi vaikka jouluaterialle moisen vääntää - jos sitä hajutonta lohta jostain vain löytyisi.

    Minkä merkkinen sun kutteri on? Onko hyvä? Onnistuin oman Kenwoodin leikkurin terän hajoittamaan yrittäessäni pilkkoa sillä Fazerin leivontasuklaata. Nippusiteella sen terän sai kyllä kasaan, mutta uusi ois silti hakusessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppohan se olikin, varmaan kun käyttäisi pienempää (ohuempaa) vuokaa, tulisi paremman näköistä palaakin. Tuohon oli nyt tyydyttävä kun ei muutakaan ollut. Kutteri on vanha Bosch, toiminut ihan ok. Samainen laite on tällä hetkellä Gigantoksessa tarjouksessa 99e.

      Poista
  2. Vau! Tekstin ja kuvien perusteella kysymyksessä on aikamoinen kokki.
    - Blogistin pullapitkon kimpussa olen itsekin saanut kerran olla ja kylläpä maistui tuulessa ja tuiskussa kampanjateltalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eerolle sitten kesämmällä maistunee myös mustamakkara. Mirkku sitä jo ennätti tilaamaan kesäkinkereille.

      Poista