lauantai 22. joulukuuta 2012

Pakkaspäivän bouillabaisse

Tuli tuo bouillabaisse sitten rykäistyä kehiin, haukisiikalohta oli kalana mulla ja äyriäissä pitäydyin vain vihersimpukoissa. Olivatkin simpukat sitten pulleita kavereita vaikka aika paljon pussissa oli rikkinäisiä ja kuolleita yksilöitä. Alkupalaksi tein sitten ihan perus merimiehen simpukat, helppoa, hyvää ja nopeaa. Ja ennen kaikkea sopi tuon bouillabaissen kylkeen hyvin. Toki tietty olisi voinut olla jotain muutakin, en sitten tässä kaiken joulutouhun kyljessä jaksa niin ihmeellisiä tehdäkään. Riitti kun ennen kukonlaulua tänään olin jo kauppatorilla kalastamassa. Rouillen toki myös tein bouillabaissen kylkeen, siihen en laittanut sahramia vaikka  Veijo Wikipedia niin kertookin. Reseptit bouillabaisseen ja rouilleen raapaisin Hans Välimäen Ruokaa Ranskasta kirjasta. Mainio opus. Samoin kuin Fran Warden Bistroruokaa. Kirja jota en ole netin huutokaupoista, irl divareista tai kirppiksiltä löytänyt. Jos sinulla on ylimääräinen kappale tästä kirjasta, tarjoa toki sitä minulle vaikkapa sähköpostitse.

Sikamaisesti, jopa härskin sikamaisesti oli taas nousseet parissa päivässä mädin hinnat. Muikun mäti 129€/kg, siian 110€/kg ja lohenmäti 49,95€/kg.
Toissapäivänä vielä siianmäti 49,90 ja lohenmäti vajaa kolme kymppiä. 
Ei ole kauppiaan ahneudella rajoja. Lienee demari.

Kalatiskin sulatettua mätiä en sitten ensinkään ostanut, tuli mieleen että on koko päivän siinä tiskillä seissyt, tuohon hintaan sitä ei varmaankaan ahkiollisia myydä. Plan B astui voimaan, enkä tarkoita että olisin keskellä ostoshelvettia sipaissut viinibutelin auki vaan sitä että muistelin pakastekaapissa olleen purkki purkin vieressä erilaisia mätejä. Ja pannahinen, muikunmätiä sieltä sitten otin purkillisen. Hyllyhinta ja kassakuitin hinnassakin euro eroa omaksi hyväksi. Hyvä niin. Toista kymppiä se silti maksoi, mutta lienee hintansa väärti jahka sen kimppuun ennättää. 

Herkkusuun lautasella blogin postauksen perusteella innostuin tästä Suomi-Espanja-sampi-kaviaari asiasta. Laitoin jälkikasvun, joka vaikuttaa Tampereella, tutkimaan asiaa ja kävikin ilmi että tätä herkkua tosiaankin sai Tampereen kauppahallin eräästä puodista. Hinta oli ihan sen perinteisen venäläisen Belugan hinta, eli 50g 60€ ja 30g 50€. Sain tämän tiedon kesken työpäivän istuessani... palaverissa. Punnitsin asiaa monelta kantilta enkä sitten lopulta saanut päätettyä otanko tusinan vaiko kaksi näitä purnukoita. Tätä pähkäilyä käydessäni, varsinaista jaakobin painia, kävi niin että jälikasvu otti ohjat käteen ja poistui purkitta kyseisestä herkkupuodista. Olisi voinut kuvitella että hän, tämä tuleva insinööri, suurlähettiläs ja it-guru olisi nyt edes puolen tusinaa purkkia tuonut maistiaisiksi. Mutta ei. Ihmettelen senkin kautta että hän on kova Japanin ystävä, ja toki sen ruoankin. Vaan ei nämä lähes peruselintarvikkeet puhuttele. Tsaijai. Mutta seuraaviin bileisiin tätä sammenmätiä eli kaviaaria tulee hankkia. Sponsorointiapua otetaan vastaan. Vaikka useampi kilokin tätä tuotetta. Empirikako se oli? Juu.

Merimiehen simpukat ja pikku viini


Bouillabaisse


Pikku knööli rouillea tykö...sekoitus, paahdetulla patongilla sipaisu ja pakkaspäivä on tiessään


2 kommenttia:

  1. Onpa mahtavan näköistä bouillabaissea - ja taas noita kateutta herättäviä vihersimpukoita!

    Aamulehdessä oli parisen viikkoa sitten juttua tuosta kauppahallin kaviaarista. Ois mielenkiintoista maistaa sitä - onko se muka oikeasti niin paljon parempaa kuin mateen tai siian mäti, ja siten hintansa väärti. Harmiksi täällä myytävät sammet on aina valmiiksi perattuja, joten ei voi kokeilla onneaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos. Oli se myös tavattoman hyvän makuista, vaikka itse sanonkin.

    En tiedä sitten onko verrattuna näihin tavanomaisiin lohi/siika/muikunmäteihin. Voisi kuvitella kun hinta on moninkertainen. Empirikalta saadun tiedon mukaan lisäävät vielä eri pakkauskokoja tätä herkkua.

    VastaaPoista